Saturday, September 10, 2016

Names of Indian Spices & Lentils in English & Telugu

Sl.No
English
Telugu
1
Green Ginger
Allam(అల్లం)
2
Garlic
Velluli (వెల్లులి)
3
Mustard seeds
Aavalu (ఆవాలు)
4
Cumin Seeds
Cumin Seeds (జీలకర్ర) 
5
Poppy Seeds
Gasagasalu (గసగసాలు)
6
Black Pepper
Miriyalu (మిరియాలు) 
7
Camphor
Karpuram  (కర్పూరం)

8
Turmeric
Turmeric (పసుపు)
9
Saffron
Kumkum puvvu (కుంకుం పువ్వు)
10
Cardamom
Yelakulu (ఏలకులు) 
11
Ajowan
Vamu (వాము)
12
Assafoetida
Enguva  (ఇంగువ)
13
Star Anise
Anasa Puvvu (అనాస పువ్వు) 
14
Chebulic Myrobalan
Karakkaya (కరక్కాయ)
15
Curry Leaf
karivepaku (కరివేపాకు)
16
Bay leaf
Biryani aku (బిర్యాని ఆకు)
17
Fenugreek Seeds
Menthulu (మెంతులు)
18
Coriander Seeds
Dhaniyalu (ధనియాలు)
19
Copra
Kobbari  (కొబ్బరి)
20
Coconut
Kobbari kaya (కొబ్బరి కాయ)
21
Tamarind
Chintapandu (చింతపండు)
22
Sugar
Panchadara (పంచదార)
23
Nutmeg
Jajikaya (జాజికాయ)
24
Mace
Japatri (జాపత్రి)
25
Fennel
Sompu (సోంపు)

26
Betal Nut
Tamalapakulu (తమలపాకులు)
27
Honey
Theney (తేనీ)
28
Long Pepper
Toka Miriyalu (తొక మిర్యాలు)
29
Cinnamon
Dalchina chekka (దాల్చిన చెక్క)
30
Gingely Seeds
Nuvvulu (నువ్వులు)
31
Ghee
Neyyi (నెయ్యి) 
32
Mint
Pudina (పుదినా)
32
Almond
Badam (బాదాం)
33
Cashew nuts
Jeedi pappu (జీడి పప్పు)
34
Jaggery
Bellam (బెల్లం)
35
Wailong
Marati mogga (మరాటి మొగ్గ)
36
Mango Ginger
Mamidi Allam (మామిడి అల్లం)
37
Dry Chilli
Endu mirapakaya  (ఎండు మిరపకాయలు) 
38
Clove
Lavagam (లవంగం)
39
Peanut, Ground Nut
Veru senaga (వేరు సెనగ)
40
Sago
Saggubiyyam (సగ్గుబియ్యం)
41
Dried Ginger
Sonti (సొంటి)
42
Betal Nut
Vakka (వక్క)
43
Aniseeds
Sompu ginjalu (సోంపు గింజలు)
44
Shaw jeera
Shajeera (షాజీర)
45
Vermicelli
Semya (సేమ్య)
46
Urad Dal, Black Dal
Minapa pappu (మినప పప్పు)
46
Moong Dal
Pesara Pappu (పెసర పప్పు)
47
Rice
Biyyam (బియ్యం)
48
Red Gram, Tur Dal
Kandi pappu (కంది పప్పు)
49
Flattend Rice
Atukulu (అటుకులు)
50
Puffed Rice
Maramaralu, Borugulu (మరమరాలు, బొరుగులు)
51
Papad
Appadam (అప్పడం)
52
Horse Gram
Vulavalu (ఉలవలు)
53
Wheat
Godumalu (గోదుమలు)
54
Millet
Jonnalu (జొన్నలు)
55
Maize
Mokka Jonna (మొక్క జొన్న)
56
Channa Dal
Senaga Pappu (సెనగ పప్పు)
57
Roasted Channa Dal
Putnala Pappu (పుట్నాల పప్పు)
58
Alum
Patika (పటిక)
59
Gall nut
Machikaya (మాచికాయ) 
60
Linseed
Avesa Ginjalu (అవెస గింజలు)
61
Soap Nut
Kunkudu Kayalu (కుంకుడు కాయలు)
62
Sandal
Chandanam (చందనం)
63
Basil
Tulasi (తులసి)
64
Candy Sugar
Patika Bellam (పటిక బెల్లం)






65
Sour Mango Powder
Amchoor (అమ్చూర్)
66
Gooseberry
Usiri Kaya (ఉసిరి కాయ)
67
Black Cardamom
Nalla elakulu  ( నల్ల ఏలకులు)
68
Chironji
Sara Pappu (సార పప్పు)
69
Black Salt
Nalla Vuppu (నల్ల ఉప్పు)
70
Kalonji
Nalla  jeelakarra, Onion seeds (నల్ల జీలకర్ర, ఉల్లి విత్తనాలు)
71
Gum
Jiguru (జిగురు) 
72
Citric Acid
Nimma Vuppu (నిమ్మ ఉప్పు)
73
Crystal Salt
Kallu Vuppu (కళ్ళు ఉప్పు)
74
Salt
Vuppu (ఉప్పు)

16 comments:

  1. Wow Nice , I want a PDF image to save this file

    ReplyDelete
  2. LONG PEPPER IS NOT THOKA MIRIYALU LONG PEPPER IS PIPPALLU AND SORGHUM IS JONNALU AND MILLET MEANS CHIRUDHANYAM WHICH INCLUDES SEVERAL ONES

    ReplyDelete
  3. Thoka miriyalu is called tailed pepper.

    ReplyDelete
  4. there are so many mistakes it's unbelievable,why indians are so dumb and reckless?

    ReplyDelete
  5. Sabudana in English is known as sago. it is very beneficial for health. It is white in colour and small in size. it can easily available in the market in nearby places. sabudana | sabudana in English | saggubiyyam in English | Health benefits|

    ReplyDelete
  6. Sabudana in English is known as sago. it is very beneficial for health. It is white in colour and small in size. it can easily available in the market in nearby places. Its is also very low.. sabudana | sabudana in English | saggubiyyam in English | Health benefits|

    ReplyDelete
  7. Thanks a lot for such a great information

    ReplyDelete
  8. Tnq for these I got so many things

    ReplyDelete

Bottom Ad Slot (728x90)